Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Wat maakt nu een goede voice-over.

Je bent bezig met het maken van een video: een bedrijfsfilm, een uitleganimatie of een reclamespotje, en daarbij wil je gebruik maken van een voice over. Maar hoe doe je dat eigenlijk? en waar moet je dan op letten? In dit artikel zetten wij een aantal tips op een rij, die belangrijk zijn bij het maken van een goede voice over.

We have covered many special events such as fireworks, races, parades, awards and even a memorial service.

elizabeth glow

Een goede voice over begint níet bij de voice-ist, maar bij de tekstschrijver. De juiste tekst zorgt ervoor dat de voice-over goed overkomt. Het begint dus bij het maken van een goed script. Belangrijk daarbij is dat het script zo geschreven wordt, dat de voice-ist dit rechtstreeks kan inpraten.

1. Maak dus gebruik van spreektaal

Zorg dat je script niet te formeel is, en geschreven is in spreektaal. Het script moet overkomen alsof het niet gescript is… haha. Oftewel, je wilt dat het natuurlijk en gemakkelijk klinkt. In plaats van “Bedoeling is dat over vijf weken de animatie tot zijn recht is gekomen” schrijf je beter “over 5 weken moet de animatie klaar zijn”.

2. Werk met korte zinnen

We zijn gewend te schrijven met veel leestekens; komma’s, dubbele punt: in een artikel kan dit heel duidelijk zijn. Maar het praat helemaal niet lekker! Zorg dus voor korte zinnen. Zet vaak punten neer. That’s it.

3. Denk aan je doelgroep

Logisch natuurlijk, maar soms vergeten we dat elke doelgroep ook zijn eigen taalgebruik heeft. Hoe meer dit taalgebruik aansluit, hoe beter de boodschap zal overkomen. Tip: kijk ook eens bij concurrenten, hoe zij het script gemaakt hebben (én hoe jij het beter kunt..).

4. Zorg voor humor in je script

Natuurlijk enigszins afhankelijk van het onderwerp van je video, maar in bijna alle gevallen is humor een goed idee. Humor zorgt ervoor dat je boodschap beter onthouden wordt, en kijkers vinden het natuurlijk gewoon leuk. Het zet een sfeer weg, en laat een gevoel achter.

5. Maak een begin, middenstuk en einde

Het begin moet de aandacht trekken, het middenstuk moet informatie geven en het eindstuk moet aanzetten tot actie. Zeker de eerste 5 seconden zijn belangrijk, omdat in deze tijd mensen besluiten of ze blijven kijken.

Door naar de voice-ist

Met deze tips kom je een heel eind bij het schrijven van een goed script. Daarna gaat het werk door naar de voice-ist. Een professionele voice-ist weet natuurlijk precies wat belangrijk is, maar als je daarvoor geen budget hebt, kun je met deze tips op weg.

6. AR-TI-CU-LE-REN

Het voelt misschien wat onnatuurlijk, maar articulatie is heel belangrijk bij het inspreken van een voice over. Je wilt dat alle woorden goed verstaanbaar zijn. Het is een hele andere manier van praten dan dat je gewend bent. Het is even oefenen: duidelijk articuleren maar niet als een robot klinken.

7. Gebruik toonhoogte verschillen

Luister maar eens naar voice-overs: je zult merken dat in voice-overs meer gebruik gemaakt wordt van toonhoogteverschillen om verschillende boodschappen over te laten komen. Je mist namelijk een groot gedeelte van communicatie: gezichtsuitdrukking, lipbewegingen. Daarom is het extra belangrijk om emotie in je stem over te brengen.

8. Doe alsof je echt tegen iemand praat

Dit sluit aan bij nummer 7: is het je wel eens opgevallen dat je aan de telefoon kunt horen of iemand glimlacht? Zorg dus dat je, ondanks dat je niet zichtbaar bent, wel heel je lichaam en gezicht gebruikt tijdens het praten. Geloof me, dat maakt een groot verschil!

9. Praat niet te snel

Last but not least: zorg dat je rustig praat. Niet alleen omdat dit beter overkomt, maar ook zodat je bij de nabewerking nog mogelijkheden hebt om te knippen/plakken, en de voice over goed te laten passen onder de video.

 

Twijfel je na het lezen van deze tips of dit wel iets voor jou is? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder!

What's your reaction?
0Smile0Angry0Wow0Sad0Lol0Wtf